Twarda woda – co to takiego i jak sobie z nią radzić?

Twarda woda jest dużym problemem dla artykułów gospodarstwa domowego. Najbardziej cierpi armatura w łazience, pralki, zmywarki, także czajniki. Mimo że twarda woda ma w sobie dużo wapnia i magnezu, to jednak bardziej szkodzi niż pomaga.

O twardej wodzie słyszał chyba każdy, ale należy wyjaśnić, czym tak naprawdę jest, skąd się bierze i dlaczego jest zmorą domowników.

Twarda woda – co to takiego?

O twardości wody decyduje przede wszystkim zawartość związków wapnia oraz magnezu. Ich ilość podaje się zazwyczaj w jednostce ppm – ilość cząsteczek w milionie cząsteczek roztworu.

Twardość ogólna dzieli się na kilka innych rodzajów twardości. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • twardość magnezowa i twardość wapniowa

Twardość magnezowa to wynik obecności magnezu i jonów, natomiast twardość wapniowa spowodowana jest dużą ilością jonów wapnia.

  • twardość węglanowa oraz twardość niewęglanowa

Za twardość węglanową odpowiada obecność wodorowęglanów, wodorotlenków wapnia oraz magnezu, a także węglany. Natomiast twardość węglanowa spowodowana jest związkami wapnia i magnezu – chlorki, siarczany, azotany. Istotne jest to, że w wodach niezawierających wodorowęglanów sodu i potasu twardość węglanowa jest równa zasadowości ogólnej wody. Jednak w sytuacji, w której w wodzie znajdują się te substancje, dochodzi do sytuacji, w której zasadowość jest większa od twardości ogólnej – w tym momencie woda nie charakteryzuje się twardością niewęglanową.

  • twardość stała i przemijająca

Ten rodzaj twardości związany jest z obecnością wodorowęglanów. Usuwany jest podczas zwykłego zagotowania wody. Natomiast twardość stała pozostaje nawet po przegotowaniu wody.

Jak zmierzyć poziom twardości wody?

Poziom twardości wody można sprawdzić w stacji sanitarno-epidemiologicznej lub w laboratorium. Możesz skorzystać z usługi firmy zajmującej się sprzedażą filtrów. Zapytać o poradę możesz także hydraulika, który udzieli Ci wszystkich niezbędnych informacji. Jeśli chcesz zrobić taki test samemu, to taka możliwość również istnieje. Wykonaj test za pomocą testera kropelkowego lub zwyklejszego – testera paskowego. Jednak największym wyznacznikiem twardości wody jest Twoja skóra. Twarda woda mocno wysusza skórę, jest szczególnie niewskazana dla osób o cerze naczynkowej.

Twardość wody – przeznaczona do spożycia

W normalnych warunkach magnez i wapń odpowiedzialne za twardość wody można spotkać w dużym zakresie stężeń. Waha się między 50 do 1000 CaCO3/l. Zazwyczaj stężenie wapnia jest większe niż stężenie magnezu. Uznaje się, że stężenie optymalne to między 30 a 123 mg/l.

Miękka woda jest bardziej odpowiednia przy pielęgnacji skóry

Zalecana twardość wody

Twardość wody należy dostosować do własnych potrzeb. Zbyt miękka woda może prowadzić do korozji instalacji. Natomiast zbyt twarda woda zatyka rury kamiennym osadem, co może prowadzić do zupełnej niedrożności instalacji i poważnych awarii.

Skala twardości wody:

  • 0 – 70 mg CaCO3/l – woda bardzo miękka,
  • 80 – 140 mg CaCO3/l – woda miękka,
  • 150 – 210 mg CaCO3/l – woda średnio twarda,
  • 20 – 320 mg CaCO3/l – woda twarda,
  • Powyżej 320 mg CaCO3/l – woda bardzo twarda.

Woda miękka – dlaczego uznaje się ją za lepszą?

Uznaje się, że woda miękka jest lepsza, ponieważ pozbawiona jest kamienia, który osadza się na armaturze, sprzętach AGD oraz na naczyniach. Brak osadu to gwarancja na dłuższe życie urządzeń. Miękka woda to także ciecz korzystnie wpływająca na stan Twojej skóry oraz włosów.

Co ciekawe, związki zawarte w miękkiej wodzie powodują, że napoje przygotowane za pomocą tej wody są smaczniejsze niż przy użyciu wody twardej.

Dbaj o odpowiedni poziom twardości wody

Zmiękczanie wody

Miękka woda nadaje się o wiele bardziej do prania delikatnych tkanin, mycia włosów czy podlewania kwiatów. Istnieje kilka prostych sposobów na zmiękczenie wody:

  1. Używaj filtrów, które odpowiadają za zmiękczenie wody i chronią sprzęty AGD przed osadzaniem się kamienia.
  2. Woda poprzez gotowanie zmienia swoją twardość, dlatego przegotuj ją przed użyciem i poczekaj, aż wystygnie.
  3. Zostaw wodę z kranu w otwartym naczyniu na dobę. Dzięki temu na dnie miski osadzi się węglan wapnia, a twardość wody się zmniejszy. Ta czynność spowoduje także ulotnienie się wodoru.
  4. Dobrym sposobem jest dodanie soku z cytryny lub octu winnego do wody. Taka mieszanka idealnie sprawdzi się do płukania kolorowych tkanin lub włosów.
  5. Ciekawe rozwiązanie to zmiękczenie wody poprzez dodanie do wody torfu. Taka woda doskonale sprawdzi się przy podlewaniu kwiatów.
  6. Nowoczesne rozwiązanie przy domowym zmiękczaniu wody to tzw. odwrócona osmoza. Jest to działanie punktowe, ze względu na to, że urządzenia te montowane są zazwyczaj w kuchni. Szkodliwe jony magnezu oraz wapnia zatrzymywane są przez membranę osmotyczną. Po takiej filtracji woda staje się znacznie miększa i świetnie sprawdza się do gotowania dań oraz przygotowania ciepłych napojów.

Sposobów na uporanie się z twardą wodą istnieje całkiem sporo. Wystarczy trzymać się wskazówek i efekt powinien zadowolić współczesnego człowieka.

Potrzebna pomoc hydraulika? Skontaktuj się ze mną już teraz!

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>